• Târgul ALEATârgul ALEA
  • SustainCoSustainCo
  • Consiliul Județean AlbaConsiliul Județean Alba

Conținut adăugat în în categoria Autorități Publice partenere.
Ultima actualizare a acestei paginii a fost realizată în 8 April 2016.

Localizare geografică, acces, relief, demografie

Comuna Poiana Vadului – crâmpeiul din Ţara Moţilor- este aşezată în partea centrală a munţilor Apuseni pe versantul sud-estic al munţilor Bihor, la o distanţă de 20 km de vârful Curcubăta (1849 m), dar şi în partea nord- vestică a judeţului Alba la o altitudine de 800- 1000 m.
Teritoriul comunei se află în apropierea D.N. 74 Alba Iulia- Câmpeni – Oradea, legat de aceasta prin D.J 750B Vadu Moţilor- Poiana Vadului.
Comuna Poiana Vadului se învecinează în:

  • partea de est cu comuna Vadul Moţilor la confluenţa râului Lăzeşti cu Valea Negrii;
  • limita sudică a comunei este marcată de dealul Vidrei cu vârful Citerii (1050 m.) ce o desparte de comuna Vidra;
  • limita sud vestică a comunei este cuprinsă între capul Drăghiţei şi vârful Ciorasa 1111 m, porţiune în care comuna Poiana Vadului se învecinează cu comuna Avram Iancu;
  • limita nordică a comunei Poiana Vadului,ce o desparte de comuna Scărişoara (sat Lăzeşti) este marcată de formaţiuni deluroase: dealul Negreii, dealul Stăneştei (1121m), dealul Lupăieştilor (1010m);
  • limita nord vestică a comunei, situiată între dealul Drăghiţei şi dealul Măgura (1336m) prin care se învecinează cu comuna Gârda, este marcată de dealuri cu unele formaţiuni colinare mai pronunţate culminate de capul Drăghiţei (1414m).

Satele comunei Poiana Vadului s-au dezvoltat din cătune mici formate iniţial în jurul a 2-3 gospodării, au caracter de sate înşirate de-a lungul cursurilor de apă (cele din zona de jos) sau de tip împrăştiat (cele din zona muntoasă). Comuna Poiana Vadului are în componenţa sa 11 sate: Coşteşti, Făgetul de Jos, Făgetu de Sus, Lupăieşti, Stăneşti, Hănăşeşti, Petelei, Morcăneşti, Păşteşti,Duduieni,Poiana Vadului – Centru, cu un total de 393 gospodării și 1.199 locuitori.

Calea de comunicaţie rutieră majoră care traversează comuna este D.J 750B Poiana Vadului – Vadu Motilor singura cale de acces spre comuna Poiana Vadului asfaltata si modernizata din 2008. Legaturile intre satele comunei se fac prin cele doua drumuri comunale: DC 93 – Poiana Vadului – Costesti – Petelei și DC 137 – Poiana Vadului – Fagetu de Sus – Duduieni – Pastesti.

Climă, rețea hidrografică, flora și fauna, resurse naturale

În linii generale este tipic de munte , cu ierni lungi şi geroase, primul îngheţ se produce la finele lunii octombrie, iar ultimul la finele lunii aprilie, implicând fenomenul de îngheţ la sol şi lapoviţă, chiar ninsoare uneori. Temperatura medie anuală este de +7,2 grade. Media temperaturilor medii anuale pe anotimpuri oscilează astfel: primăvara +8 grade C; vara +16grade C; toamna +8 grade C; iarna –2 grade C. Primele zăpezi apar în luna noiembrie sau la sfârşitul lui octombrie şi ţin până la sfârştul lui aprilie.

Cursurile de apă cu caracter permanenet sunt reprezentate de Valea Negrii (care este şi principalul curs de apă care drenează întreaga reţea hidrografică din teritoriu), formându-se prin unirea celor două văi: Valea Bării şi Valea Măgurii. În zona localităţii Poiana Vadului în perioadelebogate în precipitaţii debitele cresc şi nu se mai pot limita la albia majoră, dând naştere la viituri.
Apele subterane se manifestă sub diferite forme de acumulare şi circulaţie: izvoare (multe dintre ele au un caracter sezonier- temporar ), pânze captive de apă (rezultate din ploi şi din topirea zăpezilor), pânze de apă freatice cu nivel liber (apar în zonele de luncă).

Râul Neagra este colectorul principal al reţelei hidrografice , care se formează prin confluenţa râului Bara cu Măgura, străbate comuna de la nord la sud şi se varsă în Arieşul Mare pe teritoriul comunei Vadu Moţilor. Cei mai importanţi afluenţi îi constituie valea Măgurii, (care izvoreşte din masivul Biharea), valea Bării, valea Onceşti, valea Păşteşti, pârâul Morcăneşti.
Caracteristica principală a reţelei hidrografice este panta, cursul liniar şi cursul independent fără bazine ramificate. Râul Neagra are o lungime de 12 km. de la izvoare până la confluenţa cu râul Arieş.

Viziune – dezvoltare energetică durabilă

La nivel național și european nivelul de creștere a consumului de resurse și a emisiilor au devenit teme de interes major, punându-se un accent deosebit pe îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, pe o dezvoltare durabilă în conformitate cu directivele europene.

La nivelul localității noastre se urmărește aplicarea unor măsuri concrete în domeniul dezvoltării energetice durabile prin utilizarea de resurse de energie regenerabilă – soare, vânt, energie hidraulică, găsirea unor soluții optime cost-eficiență, achiziții de soluții inovatoare în acest domeniu. Obiectivele dezvoltării energetice durabile are la bază și o participare din partea cetățenilor în acest proiect , având o componentă de conștientizare a comunității cu privire la acest domeniu care să se transforme într-o strategie din punct de vedere al consumului de resurse și al modalităților de producere a energiei care să conlucreze cu mediul înconjurător.