• Târgul ALEATârgul ALEA
  • SustainCoSustainCo
  • Consiliul Județean AlbaConsiliul Județean Alba

Conținut adăugat în în categoria Autorități Publice partenere.
Ultima actualizare a acestei paginii a fost realizată în 9 October 2015.

Comuna Ciugud în Convenția Primarilor »

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă »

Website-ul primăriei Comunei Ciugud »

Tel/fax: 0258841205

Așezată pe malul Mureșului, la 10 kilometri de cealaltă capitală, Alba Iulia, comuna Ciugud este una dintre unitățile administrativ teritoriale ce au cunoscut o dezvoltare de majoră în ultimii 10 ani și asta datorită în special fondurilor europene. În componența comunei Ciugud se află șase sate: Ciugud, Limba, Șeușa, Hăpria, Drîmbar și Teleac.

Ciugudul este probabil singura comună din Alba unde numărul locuitorilor a crescut în ultimii ani. La recensământul din 2002, comuna Ciugud avea o populație de 2600 de locuitori, iar la ultimul recensământ, cel din 2011, numărul locuitorilor a crescut la peste 3000.

Majoritatea locuitorilor sunt români (96,49%). Pentru 2,79% din populație apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,84%), dar există și minorități de creștini după evanghelie(3,48%), baptiști (3,25%) și penticostali (2,13%). Pentru 2,95% din populație nu este cunoscută apartenența confesională.

Ciugudul are acum nu doar avantajul apropierii de oraș, ci și confortul de la oraș. Asta se traduce prin faptul că locuitorii comunei au apă curentă, canalizare şi gaze pentru fiecare gospodărie. Pe când alte comune, ba chiar orașe se plâng ca au drumuri pline de noroaie, la Ciugud nu mai găsești o palmă de drum fără asfalt. Prin sat șanțurile au fost înlocuite cu piste pentru biciclete, iar pe marginea drumului au fost plantați copaci ornamentali și trandafiri. Mai mult au fost asfaltate drumuri agricole în lungime de peste 30 de kilometri, acestea fiind primele investiții de acest gen din România. Majoritatea acestor investiții au fost făcute din bani europeni, un tren pe care Ciugudul nu l-a ratat. Aceste lucruri au făcut din Ciugud un punct de atracție pentru companii mari, din România sau străinătate, fapt ce s-a concretizat într-un parc industrial în care deja au venit peste 20 de investitori care și-au stabilit sau relocat afacerile aici și care prin chiriile și taxele plătite sporesc bugetul comunei. Un lucru foarte important este că prin acest parc industrial s-au creat și foarte multe locuri de muncă. În viitorul apropiat în această zonă urmează să fie construită o Grădiniță cu Program Prelungit.

În acest moment Ciugudul este comuna din România cu cel mai mare grad de absorbție, cand vorbim de fonduri europene: peste 16 milioane euro.
În ce privește dezvoltarea energiei durabile comuna Ciugud a făcut un prim pas prin realizarea, cu sprijinul unui grant al Guvernului Norvegiei și în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara, a unei centrale eoliene la Șeușa care în acest moment asigură iluminatul oublic în această localitatea.

În viitorul apropiat urmează ca această investiție să fie dezvoltată prin realizarea mai multor centrale eoliene care să asigure iluminatul public în comună, dar și în instituțiile de pe raza comunei.
Ciugudul este membru în cadrul proiectului DATA4ACTION, derulat de ALEA Alba și este unul foarte important pentru comuna noastră deoarece prin crearea observatoarelor energetice ne va ajuta la monitorizarea consumurilor energetice șți la crearea unor profiluri de consumatori, astfel vor putea fi determinate mai bine cantitățile de energie consumate pentru a previziona consumul de energie în prezent dar și în viitor în comunitatea noastră.

Prin această monitorizare vom putea reduce consumul de energie și astfel vom putea scădea noxele eliminate în atmosferă și astfel vom avea un mediu mai curat.